برای جلوگیری از آسیب رسیدن به دوربین یا تجهیزات عکّاسی خود قبل از آنکه از دوربین جدید خود استفاده نمائید کلّیه نکات ایمنی مطرح شده در این فصل را با دقّت تمام مطالعه و همواره به یاد داشته باشید. شرکتهای زیادی با ادعاهای کذب، خود را نمایندگی رسمی در ایران اعلام میکنند و بعضاً با چاپ برچست و برگههای ضمانتنامه با نام خود و در اختیار قراردادن رایگان این برگهها به برخی فروشندگان دوربینهای قاچاق و گاهاً کارکرده را به شما بهفروش میرسانند.
معمولاً فروشنده به شما توصیه میکند که دوربین خود را علاوه بر دارا بودن ضمانتنامه بیمه نمائید، بدون هیچ تردیدی به گفته آن شک کنید. زیرا که یکی از دلایل مشخّص شدن ضمانتنامههای جعلی همین امر میباشد. اگر در آینده مشکلی برای دوربین شما پیش آمد دوربین به این شرکتها ارجاع شده و پس از ابراز دلایل بیپایه شما را متقاعد میکنند که نقص فوق خارج از شرایط ضمانتنامه بوده و در ازای دریافت مبالغ زیادی دوربین تعمیر میگردد. به یاد داشته باشید اگر شما هذینهای در قبال تعویض قطعات به مراکز تعمیرگاهی یا سرویس مجاز پرداخت نمودید، حتماً قطعه معیوب خود را طلب کنید حتّی اگر آن را نیاز نداشته باشید. خریدن یک دوربین باضمانتنامه معتبر حقّ شماست و خرید یک دوربین بدون ضمانتنامه بهتر از آن است که شما در آینده هذینههای بالایی را به شرکتهای سودجو پرداخت نمائید.
ضمانت نامه
همواره برای جلوگیری از هر گونه سوء استفاده احتمالی توسّط فروشندگان دوربینهای کانُن یا نیکون فقط محصولات این دو شرکت را با گارانتیهای معتبر نمایندگیهای رسمی این دو برند در ایران خریداری نمائید. برای اطلاع از نمایندگیهای معتبر این شرکتها از طریق وبگاههای رسمی آنها اقدام نمائید.
اخطارهای اوّلیه
- درصورت مشاهده ایراد، سریعاً دوربین را خاموش کنید.
- درصورت متصاعد شدن دود یا استشمام هرگونه بوی غیر طبیعی از دوربین یا آداپتور برق، آداپتور را سریعاً از برق جدا کرده و باتری را خارج نمائید. ادامه استفاده از دوربین ممکن است باعث آسیب رسیدن به شما گردد. بعد از خارج نمودن باتری، دوربین را به مراکز سرویس مجاز کانُن یا نیکون تحویل دهید.
- در مجاورت گازهای قابل اشتعال از دوربین استفاده نکنید.
- الکترونیکی در مجاورت گازهای قابل اشتعال، ممکن است باعث انفجار گردد.
- بند حمل دوربین را دور گردن کودکان قرار ندهید.
- بند حمل دوربین را دور گردن کودکان قرار ندهید زیرا ممکن است باعث خفگی گردد.
- دوربین را باز نکنید.
تماس با قسمتهای داخلی دوربین ممکن است باعث مصدومیت گردد(بخصوص خازن فلاش). در صورت عدم عمکلکرد صحیح، دوربین را جهت تعمیر فقط به مراکز مجاز ارائه نمائید. در صورت باز شدن بدنه دوربین یا لنز یا سایر حوادث، باتری و آداپتور برق را جدا کرده و سپس دوربین را به مراکز مجاز جهت سرویس ارائه نمائید.
موارد احتیاط را در رابطه با باتریها رعایت نمائید. درصورت عدم رعایت موارد احتیاط، باتریها ممکن است دچار نشت شده یا منفجر گردند.
- قبل از قراردادن یا برداشتن باتری، از خاموش بودن دوربین مطمئن شوید. اگر آداپتور برق استفاده میکنید آن را از دوربین جدا کنید.
- فقط از باتریهای مورد تأیید برای دوربین استفاده کرده و از استفاده از باتریهای متفرقه جدّاً خوداری کنید.
- باتری را وارونه یا معکوس قرار ندهید.
- باتری را اتصال کوتاه نکرده و آن را باز ننمائید.
- باتری را در معرض آب یا رطوبت قرار ندهید.
- هنگام حمل و نقل باتری از درپوش باتری استفاده کرده و از تماس ترمینالهای باتری با اشیأ فلزی خودداری کنید.
- هنگامی که باتری کاملاً تخلیه شده باشد، امکان نشت آن وجود دارد. بنابر این باتری تخلیه شده را از دوربین خارج نمائید.
- هنگامی که از باتری استفاده نمیکنید درپوش آن را روی باتری قرارداده و در مکانی خنک (دمای بین C˚10-25) نگهداری کنید.
- ممکن است پس از استفاده طولانی مدّت، باتری بشدّت گرم شود. قبل از خارج نمودن باتری، دوربین را خاموش کرده و صبر کنید تا باتری سرد گردد.
شارژ نمودن باتری دوربین
باتری دوربینهای عکّاسی از نوع لیتیوم–یون قابل شارژ میباشد. هنگام خرید دوربین باتری کاملاً شارژ (تخلیه کامل) نمیباشد. برای استفاده حداکثر، قبل از استفاده، باتری را توسّط شارژر همراه دوربین شارژ نمائید. زمان شارژ برای یک باتری تخلیه شده، تقریباً سه ساعت میباشد.
هیچگاه باتری دوربین را کمتر از 45 دقیقه به شارژ متصل نکنید. زیرا این عمل باعث کاهش ظرفیت باتری و کاهش طول عمر آن میگردد.
همواره باتری را هنگامی جهت شارژ مجدد به شارژر متصل نمائید که خود دوربین به شما اعلام نماید. (هیچ گاه باتری را تخلیه 100% ننمائید و یا آن را در فریزر قرار ندهید که این عمل باعث آسیب به باتری میگردد).
معمولاً کانُن توصیه مینماید جهت شارژ باتری دوربینهای خود ابتدا شارژر را به برق متصل نموده و سپس باتری را در شارژر قرار دهید امّا برای دوربینهای نیکون، سونی، فوجیفیلم و ... باتری را در شارژ قرار و سپس شارژر را به برق متصل نمائید.
بطور معمول بر روی شارژ یک چراغ نشان دهنده وضعیت عمل شارژ وجود دارد. که بعضاً با خاموش و روشن شدن (چشمک زدن) یا روشن بودن بهصورت ثابت عمل شارژ شدن باتری را نشان میدهد.
همواره پس از شارژ شدن باتری بهصورت کامل (وضعیت چراغ بر روی شارژ ثابت گردیده یا با تغییر رنگ، پایان عمل شارژ را نشان میدهد)، باتری را از شارژر جدا نموده و سپس در دوربین قراردهید.
عمل شارژ باتری را در فضای بسته و در دمای بین C˚5-35 شارژ کنید. باتری در دمای پایینتر از C˚0 یا بالاتر از C˚60 شارژ نخواهد شد.
از باتری در دمای پایینتر از C˚0 یا بالاتر از C˚40 استفاده نکنید.
هنگام شارژ، از حرکت دادن شارژر یا لمس باتری خوداری نمائید. در غیر این صورت ممکن است در موارد نادر شارژر اعلام شارژ کامل نماید در حالی که باتری بطور کامل شارژ نشده است. در این حالت باتری را از شارژ خارج نموده و مجدداً آن را در شارژر قرار دهید تا عمل شارژ از سر گرفته شود.
اگر هنگام شارژ لامپ CHARG بهسرعت چشمک بزند (حدوداً هشت بار در ثانیه) ابتدا دمای شارژر را بررسی کنید سپس شارژر را از برق جدا و و باتری را خارج نمائید. پس از 3 الی 5 دقیقه مجدداً شارژر را وصل و باتری را در شارژر قرار دهید. اگر مشکل قبلی همچنان ادامه داشت شارژر را سریعاً قطع و به نمایندگی تعمیرات مراجعه کنید.
بطور کلّی اگر عکّاسی از طریق منظرهیاب دوربین انجام پذیرد، باتری قادر خواهید بود تا شارژ برای ثبت 650 الی 1200 عکس را تأمین نماید. در صورت عکّاسی از طریق صفحه نمایش دوربین یا مشاهده مداوم تصاویر از طریق نمایشگر و روشن گذاشتن مداوم دوربین، باتری تنها قادر به تأمین شارژ جهت ثبت 150 تا 300 عکس میباشید.
حفظ و نگهداری کارت حافظه
شاید بتوان گفت پس از شاتر دوربین، کارت حافظه حسّاسترین بخش هر دوربین هستند. آنچه که دوربین شما میبیند و ثبت میکند، روی این چیپهای کوچک ذخیره میشوند و اگر مشکلی برای این ابزارهای کوچک و حسّاس پیش بیاید، هر آنچه که دوربین دیده و ضبط کرده است برای همیشه فراموش خواهند شد. بسیار مهم است که پیش از آنکه نیاز به بازیابی اطلاعات پیدا کنیم، سعی کنیم کارتهای حافظهمان را همیشه نو و سالم نگه داریم.
- کارتهای حافظه آلوده به ویروسهای رایانهای هیچ گونه مشکلی را برای دوربین ایجاد نمیکنند.
- اگر دارای چندین کارت حافظه هستید برای حفظ و نگهداری فیزیکی از آنها، کارت حافظه را همیشه در جعبههای مخصوص ارائه شده هنگام خرید که توسّط سازندهگان در اختیار شما قرار گذاشته است استفاده کنید و یا از جعبههای مخصوص همچون کارت حافظه LYNCA موجود در بازار استفاده نمائید. این جعبهها قادراند تا از وارد آمدن هر گونه آسیب فیزیکی، شیمیایی، محیطی، فرکانسی و مغناطیسی و یا اشعههای دستگاههای X-Ray فرودگاهها جلوگیری نماید.
- کارت حافظه را در محلهای بسیار داغ مانند اتومبیل پارک شده در آفتاب، زیر نور مستقیم خورشید یا محلهای خیلی مرطوب و یا در معرض گازهای خورنده استفاده یا نگهداری نکنید.
- توصیه میکنیم تا اطلاعات مهم را روی کامپیوتر منتقل و ذخیره نمایید.
- یک برچسب یا مورد مشابه را بر کارت حافظه یا مُبَدِل کارت حافظه نزنید.
- محلّ اتصال با ترمینالها را لمس نکنید، یا نگذارید اجسام فلزی به آنها بخورند.
- کارت حافظه را خم نکرده، به زمین نیندازید یا به آن ضربه وارد نکنید.
- کارت حافظه را از هم جدا نکرده یا آن را ترمیم نکنید.
- اجازه ندهید کارت حافظه خیس شود.
- کارت حافظه را دور از دسترس کودکان قرار دهید. خطر بلعیدن آن توسّط کودکان وجود دارد.
- هیچ چیزی به جز کارت حافظه در اندازه مناسب را داخل شکاف کارت حافظه وارد نکنید. انجام این کار میتواند باعث یک سوءِ عملکرد شود.
- تنها از کارتهای حافظه توصیه شده توسّط سازنده دوربین استفاده نمائید. جهت اطلاع از مارک، مُدل و ظرفیت کارت حافظه توصیه شده توسّط سازنده دوربین خود به دفترچه راهنمای ارائه شده توسّط دوربین مراجعه نمائید. معمولاً تمامی شرکتهای سازنده دوربینهای دیجیتال به ترتیب برندهای Lexar Media، Panasonic، Toshiba، SanDisk Samsung و Sony را پیشنهاد میکنند.
- کارتهای حافظه معمولاً برای استفاده در شرایط سخت طرّاحی گردیدهاند و پیشنهاد شده است که در شرایط محیطی بین C˚10– تا C˚50 استفاده گردند. البتّه در برندهای خوب همچون SanDisk شرایط استفاده بین C˚40– تا C˚85 میباشد.
- از فرمت نمودن مُکرّر کارت حافظه خوداری نمائید. کارهای حافظه معمولاً برای خواندن و نوشتن اطلاعات تا حدوداً 10.000 بار طرّاحی گردیدهاند با هر بار فرمت نمودن آنها باعث کاهش عمر آنها میشوید. میزان عمر در برندهای مطرح بالاتر است.
- هیچگاه فرمت ذخیره سازی (FAT، xFAT، FAT16، FAT32، NTFS) کارتهای حافظه را تغییر ندهید.
- عکسها را توسّط رایانه پاک نکنید و همواره کارتهای حافظه را تنها توسّط دوربین فرمت نمائید و از فرمت کردن توسّط رایانه خوداری کنید. البتّه منظور این نیست که باید عکسهای ذخیره شده را برای همیشه نگه دارید. اگر عکسها را در کامپیوتر یا هارد اکسترنال خودتان کپی کردهاید و دیگر به آنها نیازی ندارید، اَبَداً عکسها را در کامپیوتر پاک نکنید. بلکه کارت را مجدداً در دوربین فرمت کنید. به این ترتیب میتوانید مطمئن باشید، کارت حافظهتان همیشه در شرایطی قرار دارد که مورد نیاز دوربین است.
- همواره به جهت قرار گرفتن کارت حافظه در شیار کارتخوان دوربین توجّه نمائید و از وارد آوردن فشار بیش از حدّ خودداری نمائید.
- هیچ وقت کارت حافظه را تا انتها پر نکنید. تقریباً همه دوربینها، میتوانند حافظه باقیمانده برای ذخیره سازی را با تعداد عکس باقیمانده نشان دهند. یعنی میتوانند به شما بگویند با چند عکس دیگر، حافظه بطور کامل پُر میشود. همیشه حواستان به این عدد باشد و سعی کنید خیلی به آخرین عکسهای باقیمانده نزدیک نشوید. این احتمال وجود دارد که وقتی دوربین میخواهد آخرین عکس باقیمانده را ذخیره کند، فضای کافی برای ذخیرهسازی آن وجود نداشته باشد. در این مواقع، دوربین سعی میکند در سرتاسر کارت، به دنبال بیتهای خالی برای ذخیرهسازی اطلاعات آخرین عکس بگردد و احتمال نمایش پیغام خطا برای ذخیرهسازی در این مواقع بسیار زیاد است. امّا مشکل این نیست که آخرین عکس گرفته شده به درستی ذخیره نشود. مشکل اینجاست که سعی دوربین برای ذخیرهسازی، میتواند موجب از دسترس خارج شدن کل اطلاعات روی کارت حافظه شود. این اتّفاق دقیقاً همان چیزیست که هنگام خالی شدن باتری هم میافتد.
- همواره هر از حدوداً سهماه یکبار به واسطه اسپری خشک شوینده قطعات الکترونیکی و یا به واسطه رابینگ الکل (معروف به اِماکُلول را از داروخانه) و آب مقطر (آب جوشانده شده) به صورت محلول به نسبت مساوی ترکیب و بخش الکترودهای کارت حافظه را با یک گوش پاک کن تمیز نمائید.
- همیشه بجای استفاده از یک کارت حافظه با ظرفیت بالا بهتر است از دو کارت حافظه با ظرفیت کمتر استفاده نمائید. مثلاً بجای استفاده از یک کارت حافظه 64GB از دو کارت حافظه 32GB استفاده نمائید. زیرا در صورتی که یکی از کارتهای حافظه آسیب ببیند کارت حافظه دیگر همچنان بخشی از تصاویر شما را حفظ نموده است.
- همواره از کارتهای حافظه با حداقل سرعت نوشتن اطلاعات 30Mb/s و سرعت خواندن اطلاعات 48Mb/s استفاده نمائید. هر چقدر سرعت نوشتن اطلاعات بالاتر باشد باعث میگردد تا دوربین بتواند در عکّاسیهای پیاپی تعداد عکسهای بیشتری را ثبت کند و همچنین شما قادر خواهید بود تا بدون از دست دادن زمان جهت آماده شدن دوربین برای گرفتن عکس جدید اقدام نمائید. همین امر در فیلمبرداری به شما کمک میکند تا فیلمبرداری را با فریمهای بیشتر در ثانیه و در مدّت زمانهای طولانیتر انجام دهید.
شرایط حفظ و نگهداری تجهیزات
- همواره پس از هر بار استفاده از دوربین و سهپایه و کلّیه تجهیزات خود آنها را با یک دستمال نرم (مانند دستمال عینک) تمیز نمائید. جهت تمیز نمودن تجهیزات خود تنها از محلولهای مخصوص تجهیزات عکّاسی استفاده نمائید. اگر این محلولها در دسترس نبود آب را جوشانده (یا آب مقطر) و پس از آنکه آب خنک گردید مقداری آب را به واسطه یک سُرنگ برداشته و درون یک اسپری کوچک آبپاش ریخته و آن را با مایع اِماکُول (از داروخانه تهیّه نمائید) مخلوط (حداکثر به میزان یک سوم حجم آب، اِماکُول) کنید.
- از الکل یا شیشه شور استفاده نکنید و همیشه محلول را روی دستمال زده و سپس تمیز کنید.
- همواره تجهیزات خود را از دمای بالا (بخصوص نور مستقیم خورشید و یا گرمای درون ماشین) و گرد و غبار دور کنید. نفوذ گرما، گرد و غبار به دوربین و تجهیزات الکترونیک باعث اختلال در عملکرد و آسیب در آنها میشود.
- از کاورهای ژلهای موجود در بازار که برای بدنه دوربین و لنز جهت حفاظت عرضه شدهاند بهصورت مداوم استفاده ننمائید. تنها به عنوان استتار در عکّاسی حیات وحش و یا در کویر استفاده کنید زیرا که این کاورها نه تنها از دوربین شما محافظت نمیکنند بلکه باعث پاک شدن نوشتههای بر روی دوربین و آسیب به دکمههای آن میشوند.
- از خرید فیلترهای UV بیکیفیت که معمولاً ارزانترین فیلترها هستند و بیشتر با نامهای کانُن و نیکون در بازار یافت میشوند خودداری نمائید. این فیلترها باعث کاهش کیفیت تصویر میشوند.
- حتماً برای تمیز کردن لنز دوربین ابتدا آن را به واسطه یک دَمَندِه باد از هر گونه گرد و غبار عاری نمائید و سپس بر روی لنز و عدسیهای آن دستمال بسیار نرم و به شکل دورانی تمیز نمائید.
- بههیچ عنوان سعی نکنید تا سنسور، آینه و منشور دوربین را تمیز کنید. این کار را حتماً باید توسّط نمایندگیهای مجاز و یا با خرید کیتهای تمیز کننده مخصوص این کار انجام پذیرد.
- دوربین باید همیشه درون یک کیف مخصوص عکّاسی که دارای پَدهای محافظ است حمل گردد.
- از کیفهایی که بیش از اندازه جا دارند و باعث میگردنند تا تجهیزات شما به راحتی درون آن جابجا شود استفاده نکنید.
- مارکهایی که باعث شناسایی برند کیف دوربین هستند را از آن جدا کنید زیرا شناختن برند کیف توسّط سارقان به آنها نشان میدهد که شما دارای تجهیزات عکّاسی هستید.
- بههیچ عنوان بند دوربین را به دور دست خود نپیچید و آن را تنها بهدور گردن آویزان نمائید.
- همواره هنگام مسافرت تجهیزات عکّاسی خود را به قسمت بار ندهید و آنها را نزد خود نگاه دارید.
- هیچگاه در هنگام مسافرت باتری دوربین را در بین راه برای مدّت زمانهای کمتر از 45 دقیقه به شارژ نزنید. زیرا باتری آسیب میبیند.
- همواره در زمان عکّاسی با سهپایه کنار دریا بهتر است تنها پایههای پایینی را باز نمائید تا از ورود شن و ماسه به بخشهای سهپایه جلوگیری گردد.
- هر ششماه بخشهای متحرک پایه سهپایه دوربین خود را توسّط روغن چرخ خیاطی روانکاری کنید.
- در دمای زیر صفر درجه از دوربین استفاده نکنید.
تفاوتی نمیکند که شما از دوربینهای کوچک خانگی استفاده میکنید و یا از دوربینهای حرفهای DSLR. علاوه بر نکات قبل نکاتی وجود دارد که دانستن آنها برای مراقبت بهتر از دوربین و تجهیزات عکّاسی شما ضروری به نظر میرسد. دشمنان اصلی هر دوربین و تجهیزات عکّاسی عبارت است از:
- تابش مستقیم نور خورشید و یا لیزری
- گرد و غبار، لکهها و شن زدگی
- تکان بسیار شدید و ضربه خوردگی
- آب و رطوبت
- حرارت و بُرودت شدید
- مواد شیمیایی
- نوسان الکتریکی
تفاوتی نمیکند که شما از دوربینهای کوچک خانگی استفاده میکنید و یا از دوربینهای حرفهای DSLR. علاوه بر نکات قبل نکاتی وجود دارد که دانستن آنها برای مراقبت بهتر از دوربین و تجهیزات عکّاسی شما ضروری به نظر میرسد. دشمنان اصلی هر دوربین و تجهیزات عکّاسی عبارت است از:
1- تابش مستقیم نور خورشید و یا لیزری 2- گرد و غبار، لکهها و شن زدگی 3- تکان بسیار شدید و ضربه خوردگی
4- آب و رطوبت 5- حرارت و بُرودت شدید 6- مواد شیمیایی 7-نوسان الکتریکی
تابش مستقیم نور خورشید و یا نور چراغهای لیزری
تابش مستقیم اشعه خورشید یا نور لیزری در حین استفاده از مٌد نمای زنده (Live View) به مدّت طولانی باعث آسیب به پیکسلهای سنسور، دیافراگم و افزایش دمای دوربین شده و با افزایش دما قطعات مدار الکترونیکی آسیب میبینند. همان قدر که نور مستقیم خورشید میتواند برای چشم مضر باشد برای دوربین هم میتواند مضر باشد.
نور لیزر نیز همانند نور شدید خورشید موجب آسیب به چشم و یا تخریب پیکسلهای سنسور دوربین میشود. دوربینهای DSLR، آینهای در مقابل سنسور خود دارند که تصویر را به سمت منظرهیاب هدایت میکند بسته به طول موج نور لیز چشم شما میتواند دچار آسیب بسیار جدّی گردد. این نور بیشتر در مجالس عروسی بهصورت لیزرهای رقص نور تک خطّی قرمز، سبز و آبی رنگ وجود دارد.
گرد و غبار، لکهها و شن زدگی
گرد و غبار همه جا وجود دارد و به راحتی بر روی دوربین و لنز نفوذ میکند. تا زمانی که گرد و غبارها در خارج از دوربین هستند مانعی ایجاد نمیکنند (البتّه به غیر از روی لنز) امّا زمانی که این غبار وارد محفظه دوربین میشود ممکن است به آینه صدمه بزند و جریانهای الکتریسیتی و سنسورهای دیجیتالی را دچار مشکل کند. مطمئناً بهترین راه برای جلوگیری از ورود گرد و غبار به دوربین دوری کردن از مکانهایی است که این احتمال را زیاد میکند یا بهتر است بگویم در مکانهایی چون ساحل، صحرا، زمینهای اسب سواری، پیستهای آفرود موتورسیکلترانی و ... از دوربین خود مراقبت بیشتری کنید و تا جای ممکن از کیف مخصوصش بیرون نیاورید.
یکی دیگر از زمانهایی که ممکن است گرد و غبار وارد دوربین شود هنگام تعوض لنز در دوربینهای DSLR است. به خاطر داشته باشید هنگام تعویض لنز دوربین را بهصورت عمومی نگه ندارید و زمانی که باد میآید لنز دوربین را تعویض نکنید، زیرا با وارد شدن گرد و غبار به داخل دوربین، میتواند به فیلتر Anti-aliasing مقابل سنسور آسیب جدی برساند. اگر در ساحل، کویر و یا در شرایطی که هوا غبار آلود است لنز دوربین را تعویض کنید، دوربین را در خطر انداختهاید. ترجیحاً عمل تعویض لنز را در مکانهای بسته (مانند اتاق) انجام دهید امّا اگر در محیط بیرون بودید عمل تعویض لنز را در خودرو، چادر و یا در کنار کیف دوربین خود انجام دهید. بهترین طول مدّت زمان برای تعویض لنز کمتر از 5 ثانیه میباشد.
همواره قبل از تعویض لنز از خاموش بودن دوربین اطمینان حاصل نمائید. در غیر این صورت پردازنه نصب شده بر روی لنز و مدار فوکوس خودکار آن آسیب میبیند.
تکان بسیار شدید و ضربه خوردگی
هیچ اتّفاقی به اندازه افتادن دوربین قلب یک عکّاس را به درد نمیآورد. به غیر از چند دوربین SLR قدیمی که بدنههایی از فلز داشتند اکنون هیچ دوربین بعد از افتادن شدید جان سالم به در نمیبرد. برای جلوگیری از این صدمات میتوان تمهیدات زیر را به کار برد:
-
استفاده از کیف مناسب و با کیفیت:
دوربين خود را با استفاده از کیفهای با کیفیت و مخصوص دوربین، در برابر ضربه، لرزش، ميدان مغناطيسی، دود، آب، بخار، شن يا مواد شيميايی طی مسافرت و تغییر هوا محافظت کنید. فراموش نکنید که سرمایۀگذاری برای داشتن یک کیف خوب به پایین آوردن آسیبهای احتمالی میارزد چرا که نه تنها از دوربین که از تمام وسایل جانبی نیز محافظت میکنند.
-
استفاده از فیلتر :UV
بعد از خرید دوربین و یا لنز حتماً به فکر یک فیلتر UV باشید و در نظر بگیرید که این فیلترها به مراتب ارزانتر از خرید یک لنز خواهد بود. پس ترجیحاً بر روی لنز دوربین خود یک فیلتر UV با کیفیت قرار دهید. از خرید فیلترهای ارزان جداً خوداری کنید. فیلترهای UV علاوه بر کاهش اثرات غبار و مه گونه جو در تصویر بهترین محافظ سنسور در مناطق کویری، نورهای شدید ظهر تابستان و همچنین محافظ فیزیکی لنز هستند. استفاده از فیلترهای ارزان قیمت باعث افت شدید کیفیت تصویر و تارشدن تصاویر میگردد.
-
استفاده از هود لنز:
استفاده از هود لنز (Lens hood) علاوه بر جلوگیری از نورهای اضافه ورودی به لنز میتواند در ضربههایی که به جلوی دوربین وارد میشود؛ از آسیب دیدن لنز جلوگیری کند.
آب و رطوبت
دوربين خود را در محيط خشك نگهداري كنيد. آب به هیچ وجه میانه خوبی با دوربین ندارد به خصوص با باتریها و قسمتهای الکترنیکی. اگر دوربین شما برای عکّاسی زیر آب طرّاحی نشده است و در محفظه ضدّ آب قرار ندارد حتماً در شرایط بارانی و مه غلیظ از پوششهای مخصوص استفاده کنید. معمولاً چند قطره باران مشکلی برای دوربین شما ایجاد نمیکند، امّا سعی کنید از خیس شدن دوربین جلوگیری کنید.
اگر دوربینتان خیس شد سعی کنید سریعاً دوربین را با استفاده از پارچههای مناسب خشک کنید و تا زمانی که لنز و اطراف قسمت اتصالی آن بر روی دوربین کاملاً خشک نشده است لنز دوربین را عوض نکنید. به خاطر داشته باشید در شرایط جوی که حتّی عینک شما هنگام خارج یا داخل شدن به فضایی بخار میکند احتمال به خطر افتادن دوربین نیز وجود دارد. در این مواقع دوربین را یکباره از کیف خارج نکنید و اجازه بدهید به تدریج با دمای هوا مطابقت پیدا کند.
اگر بطور ناگهانی در معرض باران شدید قرار گرفتید سریعاً دوربین را زیر لباس یا ژاکت و یا کلاه خود قرار دهید. اگر چنانچه واقعاً تمایل به عکّاسی در این شرایط جوی را دارید دوربین را در یک لایه پلاستیک بپیچید و با چند کش یک محفظه ضدّ آب درست کنید سعی کنید این پلاستیک برای چرخاندن لنز جا داشته باشد.
کاورهای ژلاتینی که در بازار موجوداند تنها جهت استتار و جلوگیری از نفوذ شن و ماسه و تأخیر نفوذ آب طرّاحی شدهاند و استفاده مداوم از آن باعث آسیب به دکمههای دوربین (به دلیل عدم توجّه به میزان فشار بر روی دکمهها) و پاک شدن نوشتههای بر روی دوربین میگردد. بطور معمول رنگ زرد برای استفاده در نور مستقیم آفتاب، کویر و ساحل؛ رنگ قرمز برای استفاده در شب؛ طرح سبز ارتشی (معروف به پلنگی) برای استتار در طبیعت و رنگ مشکی برای استفاده در برف میباشد.
حرارت (گرما) و برودت (سرما) شدید
دوربين را در دماي خيلي بالا يا خيلي پايين قرار ندهيد بدین منظور چند نکته را برای محافظت بیشتر ذکر گردیده است:
-
گرمای شدید:
دوربین و لنزها را همواره از تابش مستقیم آفتاب و حتّی دور از مراکز حرارتی مثل داشبورد ماشین نگه دارید و هرگز آنها را در مقابل تابش اشعه خورشید رها نکنید به این مسأله در تمام دفترچههای راهنمای دوربین تأکید زیادی شده است. حرارت بالا و دوربین دیجیتال اصلاً با هم سازگاری ندارند. اگر دوربین خود را در داخل ماشین و در حرارت بالا قرار دهید ممکن است قسمتهای پلاستیکی آن ذوب شود و اجزاء داخل آن را خراب کند. در این شرایط باید یک حوله و یا پارچه را روی دستگاه دوربین قرار دهید. به یاد داشته باشید که از پارچههای تیره رنگ استفاده نکنید چرا که رنگهای تیره نور و گرمای بیشتری را جذب میکنند.
-
سرمای شدید:
در این شرایط سعی کنید دوربین را تا حدّ امکان گرم نگهدارید. حتّی قراردادن دستگاه دوربین زیر ژاکت یا کاپشن نیز ممکن است از سرما و انقباض بیشتر آن جلوگیری کند. درصورتی که بدنه در هوای بسیار سرد دچار یخ زدگی شد ابتدا باتریها و کارت حافظه را خارج کنید و تا زمان آب شدن و خشک شدن کامل اجزا دوربین را روشن نکنید. اگر دوربین را از محلّ بسیار سردی به محلّ گرمی منتقل میکنید، باید توجّه داشته باشید اختلاف حرارت زیاد باعث زنگزدگی دوربین میشود. برای جلوگیری از این وضعیت پیش از ورود به محلّ گرم دوربین را حدود یک ساعت در کیسه پلاستیکی قرار دهید تا دوربین گرم شده و بعد آن را خارج کنید. برعکس این مورد نیز باید رعایت شود یعنی دوربین را بدون پوشش از مکانی با حرارت پایین به مکانی با حرارت بالا منتقل نکنید. اگر در محیط باز با حرارت پایین عکّاسی میکنید، بعد از ورود به محیط سر بسته اختلاف دمایی که دوربین متحمل میشود میتواند به اجزاء خارجی و داخلی آن آسیب برساند. برای جلوگیری از آسیب دیدگی دوربین، قبل از داخل شدن به محیطی گرم دوربین را در داخل پلاستیک عایق قرار دهید. از عایق بودن پلاستیک مطمئن شوید. بعد از اینکه دوربین به آهستگی به حرارت محیط رسید میتوانید آن را از داخل پلاستیک خارج کنید.
مواد شیمیایی
هیچگاه دوربین را در محلهایی مثل لابراتوارهای شیمیایی نگهداری نکنید. در غیر این صورت باعث اکسیده شدن و یا زنگ زدن قسمتهای مختلف آن خواهد شد.
نوسان الکتریکی
تنها از شارژر باتری و وسایل توصیه شده اصلی توسّط سازنده دوربین خود استفاده نمائید.
منبع: دنیای عکاسی با استودیو گلامور