تکنیک زوم انفجاری یا عمل زوم کشی در اصل تکنیکی برای ایجاد جلب توجه دید مخاطب به یک قسمت خاص از تصویر است که از طریق چرخاندن حلقه زوم لنز در حین نوردهی طولانی انجام میشود یک تکنیک عکاسی ساده و در عین حال با ریزه کاریهای فراوان است.
تغییر در فاصله کانونی باعث میشود رگههایی از رنگ و نور ایجاد شود که گویی از مرکز قاب عکس منفجر شده است. این رگهها همچون خطوط راهنمایی در تصویر دید بیننده را به بخش خاصی جلب و هدایت میکند. در این تکنیک میتوان خلاق بود و همزمان با عمل زوم کردن حتی دوربین را حول محور حرکت چرخش زوم چرخاند و یک خطوط مارپیچ را ایجاد نمود و یا اینکه قبل از عکس گرفتن لنز را زوم نمود سپس معکوس عمل زوم را انجام داد تا و خطوطی معکوس را در تصویر ایجاد نمود.
در این تکنیک همانند تکنیک پَنینگ سرعت شاتر آهسته (حدوداً بین 8/1 تا 1 ثانیه) و مُد فوکوس پیوسته (نیکون AF-C و کانُن Al Servo) را بر روی تک نقطه قرار میدهند. این کار به دوربین شما کمک میکند تا بطور پیوسته بر روی یک بخش خاص از سوژهای که در میان کادر ثابت است، فوکوس خوبی داشت.
در این تکنیک تجربه،تمرین بسیار و جلوگیری از لرزش دوربین یکی از اصلیترین مهارتهای لازم در ثبت تصاویر است. به دلیل پایین بودن سرعت شاتر در این تکنیک اگر کوچکترین لرزشی در هنگام ثبت عکس اتفاق بیفتند ممکن است تصویر حاصل شده رضایت بخش نباشد. هرچند که در بعضی موارد همین لرزش میتواند اثری شگرف را ایجاد نماید.
دوربین را بر روی سهپایه قرار دهید تا رگههای رنگ و نور صاف و مستقیم در عکس ایجاد گردد. با توجه به اینکه تاری زوم افکتی غیر قابل پیش بینی است، میتوانید جهت آزمایش سوژهها و ترکیببندیهای مختلف، عکاسی را با دوربین در دست انجام دهید و پس از یافتن زاویه مناسب دوربین را بر روی سهپایه نصب کنید.
حلقه زوم لنز را نسبتاً آرام بچرخانید تا تاری به سمت مرکز ایجاد گردد، پس ترکیببندی را طوری انجام دهید که دارای نوعی تقارن باشد و نقطه کانونی در مرکز تصویر باشد. دکمه شاتر را بفشارید و همزمان حلقه زوم لنز را بچرخانید (فاصله کانونی را تغییر دهید)، مراقب باشید در این حین دوربین تکان نخورد.
منبع: دنیای عکاسی با استودیو گلامور