آیا فوکوس لنزهایتان انتظارتان را برآورده میکنند؟ در این مطلب ما چگونگی ساخت تنظیم کننده AF Fine-Tune function را نشانتان میدهیم تا فوکوس دقیقتری بر نقاط مورد نظرتان در صحنه داشته باشید. برای تست فوکوس لنز و دوربین خود و روشهایی برای تنظیم فوکوس این مطلب را مطالعه نمایید.
حتما زمانی که نقاط فوکوس خودکار منظره یاب قرمز میشوند و دوربین صدای بیپ میدهد فکر میکنید فوکوس آماده عکاسی است. متاسفانه ترکیب برخی از لنز با دوربینها فوکوس مورد انتظار شما را ندارد و ممکن است لنزی بر دوربینی خاص عملکرد خوبی داشته باشد، در صورتی که بر دوربینهای دیگر اینطور نباشد. البته ما در اینجا قصد نداریم به مشکلات فوکوس بپردازیم، اما این حقیقت وجود دارد که اتوفوکوس ممکن است دقیقا در نقطه صحیح قرار نگیرد که در موردش بیشتر صحبت خواهیم کرد.
ممکن است در مورد فوکوس جلو[1] یا فوکوس عقب[2] شنیده باشید. در این موارد عمق میدان در جلو و پشت سوژه به خوبی ظاهر نمیشود.
این کارها فایدهای هم دارد؟ |
من 3 لنز را روی دوربین D7200 خودم امتحان کردم و تنها یک لنز مشکلی در فوکوس نداشت. اگر شما متوجه مشکلی در فوکوس دوربین و یا وضوح عکسها انتظارتان را برآورده نکرده است باید سیستم خود را آزمایش کنید. |
برای تشخیص مشکلات فوکوس دوربین و لنز میتوانید با کمک ابزاری با نام Datacolor SpyderLensCal Autofocus Calibration Aid (که من به آن هدف میگویم) و مراجعه به گذینه AF Fine-Tune function در تنظیمات دوربین DSLR خود به فوکوس دقیق و بسیار شارپی دست پیدا کنید.
شما باید فضای لازم برای انجام کالیبر کردن سیستم فوکوس را داشته باشید. ما توصیه میکنیم که فاصلهتان حداقل ۵۰ برابر فاصله کانونی لنزتان باشد. مثلا برای لنزی ۳۰۰میلیمتری باید ۱۵متر فاصله داشته باشید! همچنین برای عملکرد بهتر فوکوس خوکار باید فضایتان به اندازه کافی روشن باشد.
به دو عدد سه پایه نیاز است. یکی برای دوربین و دیگری برای هدف. ارتفاع و زاویهی سه پایهها باید یکسان باشد. بر روی هدف یک ترازی برای کمک به قرار دهی دقیق تعبیه شده است. تمامی اینکارها را میتوانید بر روی صفحه نمایش دوربین انجام دهید ولی بهتر است عکسها را در کامپیوتر نیز بررسی نمایید.
در لنزهایی با فاصله کانونی کوتاهتر و به ویژه لنزهایی بدون حداکثر دیافراگم باز، تشخیص دقیق نقطهی فوکوس روی مقیاس دشوار میباشد، ولی اینکار برای لنزهایی که فاصله کانونی بلندتر بسیار راحتتر است. متاسفانه در تمامی مدلها انجام چنین تنظیماتی ممکن نیست. اگر فوکوس دوربینتان مشکل دارد ولی از قابلیت تنظیم دقیق عملکرد فوکوس خودکار[3] برخوردار نیست باید دوربین را به یک تعمیرکار مجاز خبره نشان بدهید.
چگونه کالیبره کننده اتوفوکوس (AF calibrator) خود را بسازید!
اگر شما توان مالی خرید Datacolor SpyderLensCal Autofocus Calibration Aid را ندارد به راحتی شما خودتان نیز میتوانید کالیبره کننده فوکوس را بسازید. برای اینکار شما باید خط کشی را با زاویه ۴۵ درجه کنار یک کتاب یا یک کاغذ شطرنجی مانند که توسط چاپگر چاپ نمودهاید قرار دهید. خط میانی خط کش را هم تراز هدف (کاغذ شطرنجی) قرار داده و فوکوس را انجام دهید.
راه دیگری نیز وجود دارد. شما میتوانید یک تکه کاغذ را به صورت یک مثلث کشیده برش داده و بر روی آن یک علامت به علاوه ( + ) درج کنید و بر روی کتابی بچسبانید و سپس یک خط کش را با زاوه 45 درجه در کنار کتاب قرار دهید و یک راس کاغذ برش داده شده را روبروی یک عدد معین قراردهید و یا از هدفهای دیجیتالی با طراحی ویژه استفاده کنید(نمایش عکسی مخصوص بر صفحه مانیتور به جای استفاده از ابزاری چون SpyderLensCal که ما ساخت مشابه آن را در این مطلب آموزش داده ایم.) آن را بر صفحهی کامپیوتر خود باز کرده، بر آن فوکوس کنید و طرح مویر (Moiré) تشکیل شده را بررسی نمایید.
آموزش گام به گام تنظیم اتوفوکوس:
۱-گام اول
زوم کنید تا جایی که به حداکثر فاصله کانونی برسید. عکسی از مرکز هدف یا محل تقاطع مربعهای سیاه و سفید بگیرید و یا بر روی علامت + درج شده بر روی مثلت برش داده شده.
2-گام دوم
عکسی که گرفتید را باز کرده و بر روی آن زوم کنید تا جزئیات را ببینید. محل قرار گیری نقاط فوکوس را بررسی نمایید. برای بررسی بهتر عکس را برروی کامپیوتر باز نمایید.
3-گام سوم
در عکسهای من مشکل فوکوس در لنز Nikon AF-S 70-300mm f/4.5-5.6 VR جلو دیده شد. همانطور که میبینید اعداد پایینتر از 15 واضحتر ثبت شدهاند . به طور ایدهآل باید در بالا و پایین خط 15 فوکوس به یک اندازه باشد. به محدوده عدد 14 دقت کنید.
در لنز Nikon AF-S 18-140mm f/3.5-5.6G VR فکوس عقب دیده شد. همانطور که میبینید محدوده عدد 17 تصویر واضحتر است و اعدام کمتر از آن کاملا تار هستند.
4- گام چهارم
این مراحه در تمامی دوربینهای DSLR نیکون یکسان میباشد و شما قادر هستید تا برای 12 لنز تنظیمات دقیق فوکوس خودکار را ذخیره نمائید. ابتدا برای تنظیم دوربین، دکمهی Menu را زده و به Setup Menu و سپس به AF fine-tune بروید. سپس گذینه AF fine-tune (On/Off) را بر روی گذینه ON قرار دهید.
حال با گذینه Saved Value را انتخاب نمائید. اگر از لنزهای دارای CPU شرکت نیکون استفاده میکنید در این حالت دوربین نام و مدل لنز را تشخیص داده و سپس منوی تنظیم میزان دقت فوکوس باز میگردد. در این حالت شما قادر خواهید بود با تغییر میزان مقدار عددی بین مثبت و منفی 20 عمل فوکوس خودکار را به جلو یا عقب تصحیح نمائید. اعداد مثبت برای تصحیح فکوس در جلو و اعداد منفی فکوس عقب را تصحیح مینمایند.
گذینه Default هنگامی که هیچ مقدار ذخیره شدهای از قبل توسط شما وجود نداشته باشد، اطلاعات فوکوس خودکار را از CPU داخلی بر روی لنزهای دارای CPU دریافت و بر اساس مقدار پیش فرض تعیین شده توسط شرکت سازنده اعمال جهت انجام فوکوس خودکار اعمال مینماید.
List Save Values این گذینه مقادیر تنظیم دقیق فوکوس خودکار ذخیره شده را فهرست میکند.اگر برای لنز فعلی نصب شده بر روی دوربین مقداری وجود داشته باشد با نماد ñ مشخص میگردد.
منبع: دنیای عکاسی با استودیو گلامور